– Kan forebygge livsstilsykdommer

Klippfisk tilberedt med bacon og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Bent Raanes / Norwegian Seafood Council

Nye kostråd: Helheten i kostholdet er det viktigste for helsen, mener Helsedirektoratet.

Derfor anbefaler Helsedirektoratet et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker i kostholdet bør begrenses, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

– Dessuten er det viktig å ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Nasjonalt råd for ernæring overrakte nylig rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» til Helsedirektoratet. Rapporten er grunnlaget for myndighetenes nye kostråd til befolkningen.

– Bak hver at de ti nøkkelrådene ligger det solid internasjonal dokumentasjon om sammenhengen mellom mat og kroniske sykdommer, påpeker Larsen.

Mer konkrete kostholdsråd

Inntil nå har kostrådene i stor grad hatt utgangspunkt i næringsstoffer og deres effekt på helse. I stedet for kun å se på de enkelte næringsstoffene som vitaminer, mineraler og fettstoffer, har ekspertene nå sett på sammenhengen mellom matvarer og helse. Dermed er de nye kostrådene mer konkrete enn de tidligere rådene og sier mer om hvilke mengder som anbefales av for eksempel fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt og fullkorn.

Kostrådene kan praktiseres og innpasses i et norsk kosthold på ulik måte basert på den enkeltes ønsker og valg.

Målet med kostrådene er at folk flest skal ha et godt grunnlag for å sette sammen et kosthold som kan forebygge kroniske sykdommer som hjerte-karsykdommer, noen kreftformer, type 2-diabetes, overvekt og fedme.

– Rådene er hovedsakelig utarbeidet for å forebygge kroniske sykdommer hos friske voksne.

Det er behov for å satse på økt forebygging av sykdommer, og vi må handle nå for å sikre fremtidens helse og velferd, sier Bjørn-Inge Larsen.

Les også: Bedre hjertehelse med fet fisk 15.10.2010

Les også: – Slik får du ungdom til å spise fisk 15.10.2010

Transparent prosess

– Det er et unikt og svært grundig vitenskapelig arbeid som ligger bak kostrådsrapporten. Nasjonalt råd for ernæring har lagt vekt på at den skal være systematisk og uavhengig, og at prosessen som har ledet fram til rådene skulle være åpen, sier leder av Nasjonalt råd for ernæring, Haakon E. Meyer.

Alle som har ønsket det har hatt muligheter for å komme med innspill. Etter at utkastet til rapport ble offentliggjort i mai, kom det inn over 100 skriftlige innspill. Arbeidsgruppen har høsten 2010 gått gjennom all denne dokumentasjonen og ferdigstilt rapporten. Arbeidsgruppen har vært ledet av professor Rune Blomhoff. Han er leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Les også: Stor interesse for nye kostråd 06.09.2010

Du finner de nye kostrådene og rapporten «Kostråd for å fremme folkehelse og forebygge kroniske sykdommer» ved å klikke på lenkene nederst i denne artikkelen.

Nøkkelråd for et sunt kosthold

  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
  • Spis grove kornprodukter hver dag
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør
  • Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags
  • Velg vann som tørstedrikk
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet