Når laks som har hatt pankreas sykdom (PD) slaktes, bør man sjekke kvaliteten grundigere enn vanlig, anbefaler forskere ved Nofima.
Fiskesykdommen PD er ikke farlig for mennesker, og laks som har hatt denne sykdommen kan godt brukes som matfisk. Men røykerier har ofte klaget på at fisk fra anlegg hvor det har vært PD-utbrudd ikke har samme kvalitet som laks fra anlegg uten tilsvarende utbrudd, skriver Nofima i en pressemelding.
Nofima og Veterinærinstituttet har sammenlignet laks fra anlegg som har hatt PD-utbrudd med laks fra anlegg uten utbrudd. Veterinærinstituttet tok prøver for å utføre blant annet virologiske undersøkelser.
Les også: PD-utbrudd kan gi dårligere laksekvalitet 19.05.2011
Nofima undersøkte farge, fasthet og spalting på fiskekjøttet, og Nofimas forsøksrøykeri røkte og kvalitetsmålte filetene.
Forsøkene viste at fileter fra fisk som har hatt PD blir noe blekere og fastere etter røyking enn fisk som ikke har hatt PD, og noen fileter fikk en mer gulaktig farge.
Forskerne anbefaler derfor å gjøre kvalitetsmålinger på flere fisk enn hva som er standard når det slaktes fisk som har vært gjennom et PD-utbrudd. Hele fileten bør vurderes, og røyking bør gjøres etter spesielle forholdsregler.
Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Norges forskningsråd. Forskerne er i ferd med å publisere tre vitenskapelige artikler fra dette arbeidet.