Sjømat forebygger graviditetskvalme?

Klippfisk tilberedt med bacon og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Bent Raanes / Norwegian Seafood Council
Klippfisk tilberedt med bacon og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Bent Raanes / Norwegian Seafood Council

Kostholdet før man blir gravid ser ut til å ha betydning for hvorvidt den gravide blir plaget av alvorlig kvalme, viser en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet.

Gravide som fikk i seg mye sjømat og alliumgrønnsaker (løk, purre og hvitløk), samt moderat med vann før graviditeten, hadde mindre risiko for å utvikle alvorlig svangerskapskvalme sammenlignet med kvinner som ikke hadde dette kostholdet, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

I den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) har nærmere 8 000 gravide kvinner besvart et kostholdsspørreskjema i første del av svangerskapet om hva de hadde spist året før de ble gravide.

Av disse kvinnene rapporterte nesten 100 at de i løpet av svangerskapet hadde vært innlagt på sykehus på grunn av sin alvorlige svangeskapskvalme (hyperemesis gravidarum). De sykehusinnlagte kvinnene hadde hatt et lavere inntak av sjømat, alliumgrønnsaker (purre, løk og lignende) og vann.

Les også: Sjømat mot fødselsdepresjon? 28.02.2010

Mer sjømat, grønnsaker og vann

– Vi fant at et høyt inntak av fisk og annen sjømat så ut å beskytte mot utviklingen av den alvorlige svangeskapskvalmen. Det samme gjorde inntak av grønnsaker fra løkfamilien og inntak av moderate mengder med vann, sier Margaretha Haugen ved Folkehelseinstituttet.

To til tre fiskemiddager per uke regnes som et høyt inntak av sjømat.

Å utvikle alvorlig svangerskapskvalme kan ha store konsekvenser for både mot og barn. Denne studien viser at man kanskje kan forebygge utviklingen, men det trenges flere studier, både epidemiologiske og kliniske, før man kan gå ut med anbefalinger.

Haugens artikkel ble nylig publisert i British Journal of Nutrition.

Bakgrunnen for undersøkelsen var at noen tidligere studier har vist at kvinner som utviklet den alvorlige formen for svangeskapskvalme, hadde et høyere inntak av fett og da spesielt mettet fett. Andre studier har vist at de med alvorlig svangerskapskvalme hadde lavere antioksidantstatus, som igjen kunne tyde på et lavt inntak av grønnsaker og frukt.

Les mer
Diet before pregnancy and the risk of hyperemesis gravidarum (British Journal of Nutrition)
Kostholdsråd og ernæring på Helsedirektoratets nettsider

Kilde: British Journal of Nutrition: «Diet before pregnancy and the risk of hyperemesis gravidarum» av Margaretha Haugen, Åse Vikanes, Anne Lise Brantsæter, Helle Margrete Meltzer, Andrej M. Grjibovski og Per Magnus.