– Sjømat på grillen treffer flere trender

Et større utvalg av sjømat i aluminiumsformer, gjør at nordmenn kommer til å grille enda mer sjømat enn tidligere, når vi nå går inn i høysesongen for grilling utendørs.

– Sjømat til grillen i ferdigpakkede alu-former har tatt nordmenn med storm. Porsjonsfileter av fisk, naturell eller ferdig krydret og marinert, som kan plasseres rett på grillen vokser som kategori og passer perfekt inn i nordmenns nye spisevaner, sier markedsdirektør Merete N. Kristiansen i Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Ferdigretter av sjømat er et sommerlig uttrykk for trenden «bekvemmelighet», som er en av tre store globale mattrender. Nordmenn spiser stadig mer forbrukerpakket sjømat og for ferdigpakket fersk laks er veksten siste to år på over 90 prosent, opplyser EFF.

– Samtidig som sjømat til grill er lett å lage, treffer den også helse- og tilgjengelighetstrendene. Nordmenn er opptatt av å benytte anledningen når den byr seg og spiser grillmat på fjellet, ved sjøen og på terrassen. At retten fremstår som klar til bruk er viktig for å bli tatt i betraktning i butikken, sier markedsanalytiker Asbjørn Rørtveit i EFF.

Rørtveit har sin doktorgrad på middagsvaner og ser at de norske middagsvalgene er i rask endring.

– Vi spiser stadig mer lettlaget og sunn mat. Kjedene og produsentenes fokus på grillreklame på tv, annonser og i butikk er absolutt med på å påvirke oss. For at sjømat skal være med i handlekurven er det en fordel om den er klar til bruk slik som grillretter i form er, sier Rørtveit.

Nordmenn spiste i 2010 18,1 kilo sjømat hjemme. Tidligere sank konsumet av fersk fisk i sommermånedene, men med økt fokus på helse og større utvalg av ferdigretter til grill er dette nå i ferd med å snu, opplyser EFF.