Slankere med fiskeproteiner?

100 overvektige skal teste om fisk til middag fem ganger i uken gjør dem slankere. Hypotesen er at proteinene i fisken øker følsomheten for insulin.

– Det kan se ut som om det er fiskeproteinene som gjør fisken sunn. De har en annen effekten på kroppen enn ulike typer kjøtt.

Det sier forsker Oddrun Anita Gudbrandsen på Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen (UiB) til Aftenbladet.no.

– Vi undersøker både slanke og overvektige. De normalvektige før sommeren og de overvektige i høst. Vi ønsker å finne ut om fisk forbedrer sukkertoleransen hos overvektige og at de gjennom det går ned i vekt, sier Gudbrandsen.

51 studenter har vært med i et forprosjekt der de har vært delt inn i tre grupper: En gruppe har spist torsk, en annen laks og en tredje kylling. De som har spist kylling har representert kontrollgruppen. Til høsten starter en mer omfattende studie. Da skal 100 overvektige personer spise torsk, laks eller kylling i åtte uker.

Gudbrandsen er spent på å se om torsk slår annerledes ut enn laks.

– Alle forventer at den feite fisken skal ha størst effekt, så det blir veldig spennende å se på resultatet der, sier Gudbrandsen

Det er gjort en studie på forskjellen mellom mager og feit fisk.

– Men det var som ledd i et slankeprosjekt. Da så man at laksen hadde en mer slankende effekt enn torsken, sier Gudbrandsen.