Det er ikke slik at vi kan rangere sild som sunnest, laks som nest sunnest og torsk som minst sunn. All sjømat inneholder nemlig så mye mer enn omega-3.
Av: Forskningssjef Ingvild Eide Graff, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)
Sjømat er rik på de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA, og dette er en av årsakene til at sjømat forebygger hjerte-karsykdom. I løpet av en uke trenger friske personer 1,75 g marint omega-3 for å bidra til en god hjertehelse. For å få i seg denne mengden omega-3, er det tilstrekkelig med en eneste middag med oppdrettslaks pr uke.
Men det er ikke bare omega-3 fettsyrene som skiller landdyr fra laks og annen sjømat. Sjømat har en spesielt god ernæringsmessig sammensetning og inneholder langt mer enn bare marint omega-3. Blant annet har sjømat en unik sammensetning av protein av svært høy kvalitet. Disse marine proteinene består av byggesteiner som kroppen ikke kan lage selv, og som vi trenger for å bygge opp våre egne proteiner. Både mager og feit fisk inneholder slike proteiner.
Mager fisk som torsk og hyse har også et høyt innhold av jod, og i tillegg til melkeprodukter, er sjømat vår viktigste kilde til dette mineralet. Jod er viktig for kroppens energiomsetning, og i Norge har spesielt unge kvinner en litt lavere jodstatus enn det som er ønskelig. Globalt er jodmangelen så prekær at mennesker i store deler av verden rammes av hjerneskade.
De feite fiskeslagene som sild, makrell, kveite og laks er gode kilder til vitamin D. Riktignok produserer vi noe vitamin D i huden vår ved hjelp av sollys, men for oss som bor i Norge med begrenset tilgang til sol store deler av året, er vi avhengig av vitamin D gjennom kosten for å få nok. Kroppen trenger vitamin D blant annet for å absorbere kalsium fra maten slik at vi sikrer en god beinhelse og forebygger beinskjørhet.
Vi finner altså mange næringstoffer i sjømat som vi finner i svært få andre matvarer. Dette gjelder vitamin D, jod, selen, vitamin B12 og proteiner av høy kvalitet. Disse næringsstoffene er ujevnt fordelt i de ulike fiskeartene, og det er derfor viktig å spise variert også når det gjelder sjømat. Både feit fisk, mager fisk og annen sjømat hører hjemme i et balansert kosthold, på lik linje med frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.
Hvis du bytter ut noen kjøttmiddager med fiskemiddager hver uke, kan du oppnå enda en gunstig effekt: Du får i deg mindre av det usunne, mettete fettet som det finnes mye av i en del kjøttprodukter. Norske helsemyndigheter anbefaler at vi skal spise mindre mettet fett enn vi gjør i dag, og et økt inntak av sjømat vil også kunne bidra til dette.
Denne artikkelen er tidligere publisert av Matportalen.no.