Ble syke av å spise østers

Mange mennesker har blitt syke etter besøk på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo og Thon Hotell Opera i Oslo. Det er norovirus i østers som har vært årsak til sykdommen.

Det er bekreftet smitte av norovirus i østers av typen umami som er importert fra Nederland med holdbarhet til 20.12.12. Og importøren og berørte grossister har nå trukket tilbake varepartiet som ble distribuert ut på markedet fra den aktuelle produsenten i Nederland, fremgår det av en melding fra Mattilsynet.

Norovirus gir det vi på folkemunne kaller omgangssyke. Omgangssyke er forholdsvis kortvarig, men gir ofte kraftig oppkast og diare. Norovirus smitter svært lett og god håndhygiene er en viktig forebyggende faktor.

Mattilsynet har jobbet med karlegging av hendelsesforløpet før folk ble syke. Det har vært tatt ut prøver av mistenkt mat og det ble funnet norovirus i østers fra Nederland.

Det er kun partiet som har holdbarhet 20.12. det er bekreftet smitte i, og som har vært ute på markedet. Mattilsynet mistenker at det også kan være smitte i partier fra den 18. og 22., men østers fra disse partiene er ikke analysert.

Med tanke på at østers er en ferskvare, regner Mattilsynet med at mye av østersen allerede er spist.

Østers er populært og det finnes flere land som leverer østers til Norge, eksempelvis også Frankrike i tillegg til Nederland.

Kan ta kontakt ved mistanke

Hvis du har spist østers på hotell, restaurant eller fra butikk og så fått «omgangssyke» 1 til 2 dager i etterkant, kan årsaken ha vært østersen. Men norovirus «går» nå rundt i landet, så smitte kan også ha komme fra andre kanter.

Om du har sterk mistanke til at du ble syk av østers, så kan du ta kontakt med ditt lokale Mattilsyns kontor. Hvis du er langvarig syk, mer enn 2-3 dager, bør du kontakte din fastlege, opplyser Mattilsynet.