Åpner for mer konsentrert eiermakt i oppdrett

Fiskeri- og kystdepartementet foreslår å endre reglene for eierkontroll i havbruksnæringen, slik at ett selskap kan tillates å eie mer enn 25 prosent av produksjonskapasiteten.

Det vil bli stilt klarere krav for å sikre at de største selskapene fortsatt bidrar til verdiskaping og aktivitet i kystdistriktene, og det vil bli åpnet for at selskap kan eie mer enn 25 prosent av produksjonskapasiteten i lakseoppdrettsnæringa.

I juli mottok Fiskeri- og kystdepartementet et åpningsbrev fra ESA, som mener at de norske reglene for eierkontroll med produksjonskapasiteten innen oppdrett av laks og ørret strider mot EØS-reglene.

Les også: – Avgrensing i strid med EØS-avtalen 16.07.2012

– Opprettholder vårt prinsipielle syn i forhold til EØS

Brevet fra ESA ble besvart 11. oktober. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen fremholder i dag at selv om det åpnes for at en eier kan ha kontroll med mer enn 25 prosent av kapasiteten, så opprettholder regjeringen sitt prinsipielle syn i forhold til EØS-avtalen,

– Vi opprettholder vårt prinsipielle syn på havbruk i forhold til EØS-avtalen, og har i høst hatt dialog med ESA. Regjeringen har likevel kommet til at vi vil ta initiativ til å endre regelverket, da vi ser at vi kan sikre en styrket verdiskaping i distriktene gjennom klarere krav til selskapene, sier Lisbeth Berg-Hansen.

– Regjeringen er opptatt av et mangfold i eierskap i havbruksnæringa. Vi trenger både små og store selskap. Disse forslagene berører ikke de små selskapene, men jo større del av fellesskapets ressurser et selskap får benytte seg av, jo mer bør de bidra med tilbake til kystdistriktene, sier Berg-Hansen.

Les også: – I tråd med EØS-avtalen 02.11.2010

Forslaget blir godt mottatt hos Marine Harvest

Det var Marine Harvest som klaget dagens eierskapsbegrensning inn for EFTAs overvåkningsorgan ESA, og selskapet stiller seg positiv til endringene som nå foreslås.

– Marine Harvest er positiv til det nye regelverket og mener endringene vil styrke lokalsamfunn og vitenskapelig forsking og skape store verdier både for selskapene og for Norge som nasjon, skriver Marine Harvest ASA i en børsmelding.

Les også: Marine Harvest ønsker å vokse 12.10.2010

Høring

Fiskeri- og kystdepartementet vil om kort tid sende på høring forslag til endring av akvakulturloven for å skaffe hjemmelsgrunnlag for endring av eierkontrollforskriften.

Departementet opplyser at det i forslaget til revidert eierkontrollforskrift, vil bli lagt vekt på klare og forutsigbare mål og vilkår, med utgangspunkt i følgende elementer:


Skisse til mulig fremtidig innretning

Andel av total
MTB i prosent

Mulige
Krav

15-20 20-25 25-30 30-35 35-40 >40 i
særlige
tilfeller

Minste bearbeidingsgrad
i gjennomsnitt over 5 år i
et kystdistrikt[1] (i prosent)

25 30 36 38 40 Progressivt
strengere krav
FoU – krav til årlig
gjennomsnittlig innsats
over 5 år i mill. kroner
30 50 70 80 100 Progressivt
strengere krav
Minste tilbud i
gjennomsnitt av lærling-
/traineeplasser i
kystdistrikt1
20 30 50 60 70 Progressivt
strengere krav

Det vil også bli stilt krav til spredning av foretakets aktivitet, med krav om at selskapet må ha minst ett større aktivitetssenter i hver akvakulturregion foretaket har akvakulturvirksomhet.

[1]«Kystdistrikt» vil bli nærmere konkretisert, med utgangspunkt i kommuner som har redusert arbeidsgiveravgift.