Anbefaler mer fisk på menyen

Helsedirektoratet mener det er lavere risiko for hjerte- og karsykdom med fisk på menyen, og anbefaler befolkningen å bytte ut en del av kjøttet med fisk.

Fisk er en kilde for flere viktige næringsstoffer og fet fisk har en gunstig fettsyresammensetning. Å spise fisk, og spesielt fet fisk, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, slår Helsedirektoratet fast.

Gjennomsnittsnordmannen spiser drøye to fiskemåltider i uka, mesteparten i form av mager fisk og fiskeprodukter. Barn og unge spiser vesentlig mindre fisk enn voksne.

Ettersom forbruket av kjøtt i befolkningen er omtrent dobbelt så høyt som forbruket av fisk kan de fleste med fordel bytte ut en del av kjøttet med fisk, anbefaler Helsedirektoratet.

Fiskefett har en bedre fettsyresammensetning enn fett fra meieriprodukter og kjøtt. Fiskefett har et mye lavere innhold av mettet fett og et mye høyere innhold av flerumettede fettsyrer enn fett fra melk og kjøtt, opplyser Helsedirektoratet.

Fisk har også et høyt innhold av mange nødvendige næringsstoffer. Fisk er en god kilde for protein, vitamin B12, selen og jod. Fet fisk og tran er de viktigste kildene for de lange flerumettede omega-3-fettsyrene (EPA og DHA) og vitamin D. Tilførselen av vitamin D fra fet fisk er viktig ettersom store deler av befolkningen har vitamin D-inntak som er lavere enn anbefalt, opplyser Helsedirektoratet.