Dagens situasjon for å unngå Listeria i norsk laks, er nylig kartlagt.
En web-basert undersøkelse ble utført blant norske laksebedrifter og dessuten ble litteraturen på området gjennomgått. 52 bedrifter deltok i webundersøkelsen, hvorav 38 bedrifter gjennomførte den fullstendig.
Deretter ble tre typer laksebedrifter (slakteri, foredling fersk/fryst laks og lakserøykeri) besøkt. Samtidig ble relevante aktører i bransjen kontaktet, melder Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).
Her er noen av konklusjonene fra prosjektet:
- Det er store variasjoner mellom laksebedrifter i forekomst av Listeria, standard på utstyrspark og lokaler samt overvåking og rutiner for å bekjempe Listeria.
- Få systematiske ulikheter mellom små og store bedrifter eller type produkter med hensyn til overvåking og rutiner for å bekjempe Listeria.
- Det er behov for mer kunnskap om:
- Smitteveier for Listeria gjennom hele kjeden
- Spesifikke forhold som kan bidra til økt smitte av produkt med Listeria (type transportbånd, opptørking vs kjøling av lokaler, områder som er vanskelig å holde rent)
- Bruk av nye hurtige og mindre kostbare overvåkningsmetoder
- Optimale metoder for prøveuttak fra råvarer, produkt og miljø
- Omfang av prøvetaking og prøvetakingssteder i miljø i ulike situasjoner mht Listeria
- Nye renholdsløsninger på markedet
- Nye metoder for å eliminere Listeria fra råvarer og å hindre vekst på produkt
- Hvordan sørge for god opplæring og motivasjon av prosessoperatører og renholdere, særlig i forhold til fremmedspråklige.
- Det er behov for anbefalinger til håndtering av Listeria-problemer og forebygging av Listeria tilpasset ulike typer produksjon, situasjoner og rammebetingelser
- Det er behov for å spre eksisterende kunnskap om Listeria og forebygging av Listeria til bransjen.
Nofima Mat ved seniorforsker Solveig Langsrud har ledet det faglige FoU-arbeidet, som ble finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Prosjektet ble administrert av NSL i samarbeid med ulike laksebedrifter og konsulentbransjen.
En kortfattet veileder vil bli laget basert på prosjektinformasjonen. FHFs Faggruppe foredling laks og ørret arrangerer fagsamling 1-2 juni 2010 på Rica Hell Hotell Værnes. Her vil resultatene bli presentert og eventuell videreføring av prosjektet vurdert, opplyser NSL.