Dilla på lilla fiskepudding

Barna foretrakk lilla fiskepudding. Foto: Turid Mørkøre / Nofima

Forskere har testet barns fargepreferanser for fiskepudding.

Ville barn velge farget eller hvit fiskepudding? I en test utført av Nofima Marin, fikk 75 barn fra tre forskjellige barnehager i Oslo og Stavanger bli med på å velge, skriver Nofima i en pressemelding.

Det oppfordres stadig til økt konsum av sjømat, særlig blant barn og unge. For å stimulere til dette er det viktig å utvikle attraktive produkter for yngre konsumenter som kan mislike fiskelukt og -smak. Formålet med studien var å undersøke om innblanding av solbærekstrakt kan tilføre produkter av fiskeslag med lav pris attraktive egenskaper, slik som bedret smak og ernæringsmessig kvalitet.

Solbær gir fin farge

Solbær ble brukt i studiet blant annet på grunn av sitt høye innhold av antioksidanter, gode antibakterielle egenskaper og bærets smak.

- Fordi solbær inneholder mye lilla pigmenter, ønsket vi å undersøke hvordan barn reagerte på farget fiskepudding, forteller forsker Magnus Åsli.

Sei og en rimelig afrikansk fisk, en malleart, ble oppmalt til farse og tilsatt solbærpulver. Samme fiskefarse, uten solbær, ble brukt som kontrollprodukt.

Solbærpulveret førte til at fiskepuddingen fikk en mildere fiskelukt og -smak. Den luktet fruktig og hadde en fin lilla farge. Ellers var det liten forskjell sammenlignet med kontrollpuddingen. Utvikling av harsk lukt ble også forsinket i farsen som var tilsatt solbærpulver.

Barna ville ha lilla fiskepudding

Barnehagene stilte velvillig opp - både med tid og ressurser for uttesting av produktene. De fortalte at de ønsket seg mer fiskeprodukter på menyen, men at utvalget som egner seg som barnehagemat er svært begrenset. Til testen i barnehagene ble smakløs, lilla konditorfarge blandet inn i puddingen. Dette for å sikre at det var farge og ikke smak som avgjorde valget.

- Vi var også positivt overrasket over hvor velvillige barna var til å prøve produktene. I alle barnehagene var konklusjonen den samme – barna foretrakk farget fiskepudding, selv om smaken var den samme, forteller forsker Turid Mørkøre, som var ansvarlig for studien.

- I fortsettelsen av denne undersøkelsen ønsker vi å jobbe videre med å utvikle nye, sunne og innovative produkter av fisk – gjerne rettet mot barn og unge, sier Mørkøre.

Forskerne har bl.a. sett på nye anvendelser av sild og utvikling av fiskeburgere av sei.

Studien ble utført i samarbeid med Gastronomisk institutt i Stavanger. Videre var en mastergradsstudent ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap, Jacaline A. Array, tilknyttet studien.

Prosjektet er finansiert av FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Norges forskningsråd.