Drifter Senter for biofilmforskning

Nyetablerte Senter for Biofilmforskning skal bidra til felles innsats mot bakterier og sopp i biofilm mikroorganismer.

Når bakterier, sopp og andre mikroorganismer går sammen og danner biofilm, står de mye sterkere rustet mot både desinfeksjonsmidler og antibiotika og andre påkjenninger.

Veterinærinstituttet, Universitetet i Oslo og Nofima Mat og møter denne utfordringen ved å gå sammen i det nyetablerte Senter for biofilmforskning (Centre for Biofilm Research), melder Veterinærinstituttet.

Les også: Oppretter senter for biofilmforskning 19.06.2010

Mikroorganismer i biofilm

Mikroorganismer i biofilm kan skape problemer nær sagt overalt. I lokaler hvor vi produserer mat, kan sykdomsfremkallende mikrober gjemme seg i biofilm og forurense maten igjen og igjen. På tennene våre fører biofilm til hull og tannkjøttsykdommer hvis vi ikke pusser den bort. Bakterier som gir sykdom på slimhinner, i sår og andre steder i kroppen kan være nesten umulig å behandle med antibiotika hvis de er beskyttet inne i en biofilm.

Veterinærinstituttet, Universitetet i Oslo og Nofima Mat har drevet forskning på dette spennende området det siste tiåret og har hatt flere store fellesprosjekter. Miljøene arbeider godt sammen og utfyller hverandre både når det gjelder kompetanse og utstyr. Ved å etablere dette senteret formaliserer institusjonene samarbeidet og viser den samlede kompetanse utad til nye samarbeidspartnere og oppdragsgivere.

Vil du lese mer om biofilm og Senter for biofilmforskning, kan du gå inn på senterets egen hjemmeside: biofilmforskning.no

Bakterier er utbredt på overflater. Ofte kan forskjellige typer bakterier være bundet sammen, skille ut slim og danne samfunn av bakterier som kalles biofilm.

Les også: Farlige bakterier får hjelp til å overleve 24.11.2009