Lite miljømerket fisk i norske butikker

Norge er verdens ledende eksportør av miljømerket fisk. Men i fiskediskene er det nesten umulig å finne miljømerket sjømat.

Det melder forbrukerportalen.no, som også fastslår at ulike merker og juksemerker forvirrer kundene. Og for oppdrettsfisk finnes det ikke miljømerking i Norge.

«Norge er verdensledende med mest MSC-merket fiskeeksport», heter det i en rapport laget av World Wildlife Fund (WWF).

Dessverre er den nesten umulig for miljøbevisste nordmenn å finne en fiskemiddag som er garantert miljøvennlig, viser en undersøkelse foretatt av Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har trålet fiskediskene hos åtte av de største dagligvarekjedene: Coop Mega, Coop Prix, ICA, Meny, Spar, Kiwi, Rema 1000 og Rimi. I tillegg er de butikkansattes kunnskaper testet.

Funnene er nedslående, mener forbrukerrådet. Ingen ansatte, uavhengig av kjede, hadde kjennskap til miljømerket MSC. Mange butikker solgte utryddingstruede fiskeslag som står på WWFs røde liste. Og i frysediskene var det ikke akkurat noen stim av miljømerkede fiskemiddager. Kun noen få panerte produkter, særlig fiskepinner, hadde MSC-merke.

– Skuffet

Både Forbrukerrådet og WWF er skuffet over resultatene.

– Forbrukerrådet er misfornøyd med resultatene. Når en stor andel av norsk fiskerinæring er miljøsertifisert, burde det være en selvfølge at dette vises igjen i fiskediskene, sier Serine Lomeland Jacobsen som er ansvarlig for dagligvarebransjen hos Forbrukerrådet.

WWF mener at bransjen kun prioriterer miljømerking på fisk som eksporteres.

– Miljømerking er noe WWF gjentatte ganger har tatt opp med Eksportutvalget for fisk, norske fiskeriorganisasjoner og dagligvarehandelen. Problemet er at de ikke tror norske forbrukere bryr seg. Det er ganske besynderlig med tanke på at rundt 75 prosent av norske fiskerier er MSC-merket, sier Nina Jensen hos WWF.

– Merkejungel

En del av miljømerkingen kan i tillegg være forvirrende, mener Forbrukerrådet. Som det fremgår av WWFs rapport Certification programmes for Aquaculture, finnes det i dag en rekke ulike sertifiseringsordninger, med tilhørende merker.

Det mest omfattende og anerkjente for villfisk er MSC-merket. For å få MSC-merke, stilles det krav hele veien fra hav til disk. Selve godkjenningen skjer av en uavhengig tredjepart.

– Rapporten viser store svakheter ved en rekke miljømerker, og det er derfor viktig at forbrukerne velger riktig merke. Men det er liten tvil om at merkejungelen bidrar til forvirring blant forbrukerne. Per dags dato anbefaler WWF kun MSC som miljømerke på fisk, sier Jensen.

Les også: Optimisme på SAD-møte 02.11.2010

Les også: – Nordmenn vil ha miljøvennlig fisk 29.10.2010