Tillater fem nye ernæringspåstander

Det er fastsatt fem nye tillatte ernæringspåstander om omega-3 og umettet fett.

Mattilsynet har fastsatt endringer i forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler. Endringene gjelder nye tillatte ernæringspåstander om omega-3 og umettet fett, og er fastsatt etter gjennomført høring.

Les også: Høring om ernæringspåstander 15.09.2010

Nye tillatte ernæringspåstander

De nye ernæringspåstandene fremgår av forordning (EU) nr 116/2010. Denne forordningen endrer forordning (EF) nr 1924/2006 (påstandsforordningen) ved å utvide vedlegget til denne til å omfatte fem nye påstander som kan anvendes på nærmere angitte vilkår:

  • Kilde til omega-3-fettsyrer
  • Høyt innhold av omega-3-fettsyrer
  • Høyt innhold av enumettet fett
  • Høyt innhold av flerumettet fett
  • Høyt innhold av umettet fett

Vilkår for ernæringspåstander

Hvilke vilkår som gjelder for ernæringspåstander om omega-3 og flerumettet fett etter forordning (EU) nr 116/2010 (M2), fremgår av vedlegg til Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler:

M2

Kilde til omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av enumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av flerumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av umettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.