Sjømat og helsepåstander

Klippfisk tilberedt med bacon og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Bent Raanes / Norwegian Seafood Council

Fisk er sunt året rundt, men hva har sjømatprodusentene lov å påstå? Myndighetenes påstandsforordning rydder opp i reklamevillnis og gir forbrukere gode svar.

Myndighetene anbefaler å spise fisk minst 2 – 3 ganger i uken og alle vet at sjømat er sunt. Men når kan industrien påstå at sjømat er sunt? I kjølvannet av at det er blitt mer fokus på mat og helse i befolkningen, samt medfølgende reklamevillnis om ulike matvarers helsebringende effekter, har myndighetene innført en påstandsforordning. For sjømat er påstandene for fiskeoljer (marine omega-3) mest relevant, skriver Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) i en pressemelding.

Ernærings- og helsepåstander

Ernærings- og helsepåstander kan brukes for å fremheve næringsmidler med spesielle ernæringsmessige egenskaper eller hvilken effekt en matvare eller et stoff har på kroppen. Det er kun tillatt å bruke godkjente påstander som står på en liste. For EPA og DHA er det godkjent flere påstander som kan brukes både på hel fisk, filet og fiskeoljer.

Flere påstander for EPA og DHA er ventet å bli vedtatt. Her ligger det store muligheter for sjømatnæringen, uttaler FHL.

Både internasjonale og nasjonale rapporter viser at det kun foreligger god nok dokumentasjon for de positive helseeffektene knyttet til EPA og DHA. Utfordringen fremover er å få dokumentert at sjømatmåltidet har helsebringende effekt, heter det i meldingen fra FHL.

Les også: EFSA har fullført arbeidet med helsepåstander 12.08.2011

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er også en god mulighet for profilering av sjømat. Nøkkelhullet skal gjøre det enklere for forbrukeren å gjøre sunne valg. Det er tatt hensyn til at fiskefett er sunt og at det er ønskelig med økt sjømatkonsum i den skandinaviske befolkningen. Nøkkelhullet kan brukes på både fersk og frossen fisk som ikke er bearbeidet. Så det er fritt frem for nøkkelhullet i fiskedisken, fremholder FHL.