Garnviks laks får plass i lokalmat-toppen

To stolte produsenter, Heidi og Vidar Garnvik fra Garnviks Røkeri, på scenen for å ta imot Spesialitet-merket. Foto: Matmerk

Matmerk har tildelt Spesialitet-merket for norsk lokalmat i særklasse til en type røkelaks fra Garnviks Røkeri AS på Frøya.

– Det betyr veldig mye for en liten familiebedrift som oss å få en slik anerkjennelse. Konkurransen innen røkelaks og laks er knallhard, så det er utrolig viktig for en liten, lokal aktør som oss å få et så viktig kvalitetsstempel, sier en strålende fornøyd Vidar Garnvik.

Onsdag ble han og kona Heidi Garnvik klappet opp på scenen foran fullsatt sal under Matmerks fagdag i Oslo.

Spesialitet

«Røkt lakseloin med cognac og pepper» fra Garnviks Røkeri, er godkjent av fagjuryen, og pakkene kan nå prydes med det gjeve «Spesialitet»-merket for norsk lokalmat i særklasse, opplyses det i en pressemelding fra Matmerk.

Fagjuryen: – Rustikk smak

Røkelaksen tilvirkes i Garnviks eget anlegg på Frøya, og råvaren er fra SalMars anlegg på Frøya. Den marineres i cognac i to omganger før den røykes uten skinn.

Fagjuryen, som ledes av stjernekokk Harald Osa, oppgir i sin vurdering at Røkt lakseloin med Cognac og pepper har "«ydelig duft av røyk» og «rustikk smak», og produktet er «et produkt i særklasse».

Startet som hobby i garasjen

For Vidar Garnvik startet røkelaks-virksomheten som en hobby - i garasjen. Der hadde han røykovn og prøvde seg fram. Han var lei av å lete etter røkelaks med ekte, god røyksmak.

Større røykovn ble kjøpt inn, og eget røykeri ble anlagt i 2014.

– Etterspørselen mot jul var så stor at jeg klarte ikke å produsere nok. Det var en veldig god start. I mars året etter, satset jeg fulltid, forteller Garnvik.

Det ble flying start: Laksen med cognac og pepper fikk finaleplass i Det norske måltid samme år.

Med Spesialitet på pakkene, håper Garnvik enda flere vil få øynene opp for produktet.

Mer om Matmerk

Matmerk er en uavhengig stiftelse som har til formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør stiftelsen gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.

Matmerks kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegnelse. Stiftelsen har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.