Polsk ønske om bedre kvalitet

På Trygg-Mat-dagen i Trondheim nylig, uttrykte Ståle Høyem i den polske røykelaksprodusenten Suempol, skepsis til de nye slaktemetodene.

- Slagmerker, bakterier og teksturproblemer i laks

Høyem mener at overgangen fra CO2 til elektrisitet og slag har ført til flere fisk med blodflekker eller slagmerker, melder Fiskeri- og havbruksnæringens Forskningsfond (FHF).

Under spissformuleringen "røykelakskvalitet - et avleggs begrep?", fortalte Høyem dessuten om flere tilfeller av bakterier (så som listeria) i råstoff fra Norge.

Suempol utfører mikrobiologiske tester på samtlige partier de får i hus, og vasker hver eneste fisk i syre. Dette påfører den polske fabrikken store kostnader.

De kunne i tillegg melde om økende teksturproblemer det siste året. Høyem mente dessuten at ikke all fisk som pakkes som superior kvalitet, oppfyller alle kvalitetskrav.

Med bakgrunn i dette ønsket han et strengere kvalitetsregime i Norge.

På spørsmål fra salen la han til at det er vanskelig å sammenligne kvaliteten med andre land, da hele 95 prosent av forsyningene deres kommer fra Norge. Fisk fra Chile har vært nedfryst, Færøyene har lengre transporttider, Island har mindre volum og mer ujevne forsyninger, etc.