Det tidligere omtalte nøkkelhull-merket, som skal gjøre det lettere for forbrukerne å velge sunn mat, kommer nå i butikkene.
Relaterte saker:
- Fiskebåtredernes Forbund ynskjer utvida helsemerking 30.07.2009
- Matvarer som kan få nøkkelhullet 18.06.2009
- Nøkkelhullet - felles merkeordning for sunnere mat 17.06.2009
– Sunnere matvarer
Varer som er merket med nøkkelhull har mer kostfiber, mindre fett, mindre sukker og salt enn sammenlignbare matvarer.
– Nøkkelhullet vil gjøre det lettere å velge sunt i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.
– Vi vet at et er bra for helsa å spise mye frukt og grønnsaker, fisk og grovere kornvarer. Det er viktig for å forebygge overvekt, type 2-diabetes, visse kreftformer og hjerte- og karsykdommer, sier helse- og omsorgsministeren.
Felles med Danmark og Sverige
Nøkkelhullsmerkingen er en sunnhetsmerking av matvarer som er felles for Norge, Danmark og Sverige. En felles nordisk forskrift kom i juni. Utover høsten vil det komme stadig flere varer merket med nøkkelhull i norske matvarebutikker.
Informasjonskampanje
Denne uken starter en informasjonskampanje rettet mot forbrukere i tv, dagspresse og ukepresse.
Frivillig
Merkeordningen er frivillig for matvareprodusentene.
– Jeg håper og tror at nøkkelhullsmerkingen vil føre til at dagligvarebransjen produserer og markedsfører flere sunnere produkter, sier Bjarne Håkon Hanssen.
– Ønsket av forbrukerne
Undersøkelser har vist at forbrukerne ønsker bedre og enklere merking av mat.
– Nøkkelhullet vil bli forstått uavhengig av språkbakgrunn , utdanning og kunnskap om ernæring Den vil derfor kunne være med på å redusere sosiale forskjeller i kosthold, sier helse- og omsorgsministeren.