– Ingen tvil rundt norsk oppdrettsfisk

Fiskeoppdrett i vinterkledd landskap. Foto: Per Eide Studio / Norwegian Seafood Council

Eksportutvalget for fisk har kommet med et tilsvar til et innslag på TV 2 nyhetene, hvor det ble hevdet at de norske dagligvarekjedene, stiller spørsmål ved mattryggheten til norsk oppdrettsfisk.

I TV2-nyhetene lørdag 5. juni og i lørdagsmagasinet samme kveld, hevder TV2 at norske dagligvarekjeder er kritisk til om det er trygt å spise norsk oppdrettet laks og torsk. Det hevdes at sykdom og miljøproblemer er årsaken, og at produksjonen av oppdrettsfisk må legges om til lukkede anlegg innen tre år.

Påstanden om manglende mattrygghet knyttet til konsum av laks, er svært feilaktige. I Norge har Mattilsynet, NIFES, Veterinærinstituttet og ved Folkehelseinstituttet gjentatte ganger tilbakevist påstandene i hovedsak framsatt av Norges Miljøvernforbund, uttaler administrerende direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

– Norsk laks er et trygt og sunt produkt. Vi har en god dialog med både Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) og kjedene og har bidratt med å frembringe den uavhengige dokumentasjonen som trengs for å kunne imøtegå uriktige påstander, sier Martinussen.

EFF gikk også ut med en pressemelding etter at Kurt Oddekalv i februar i år, forsøkte å dra i gang en internasjonal kampanje mot laks. EFF påpekte da at påstandene om at norsk laks er kreftfremkallende er feil, og at de er imøtegått av fagmiljøene i Mattilsynet, Nasjonalt Institutt for Ernæring og Sjømatforskning og Folkehelseinstituttet.

Les også: EFF imøtegår påstander fra Oddekalv 11.02.2010

Angående innslaget på TV 2, viser Martinussen videre til at HSH og de fire store kjedene 7. juni tok avstand fra inntrykket som søkes skapt av TV2, om forestående boikott av norsk oppdrettsfisk. HSH og direktør for handel Thomas Angell, uttalte den 7. juni følgende:

«HSH og de fire store dagligvarekjedene (Rema 1000, ICA, NorgesGruppen og Coop) mener det er uaktuelt og uansvarlig å gå til noen form for boikott av oppdrettsfisk, slik Norges Miljøvernforbund oppfordrer til».

Les også: Ingen boikott av oppdrettsfisk 07.06.2010

Angell oppsummerer videre HSHs posisjon slik:

«- Mattilsynet har tilbakevist Oddekalvs påstander om at oppdrettsfisken inneholder giftstoffer og at det er dårlig helse hos oppdrettsfisken. Det er ifølge Mattilsynet foretatt grundige målinger og analyser av dette, og konklusjonene er at oppdrettsfisken ikke har dårligere helse enn villfisk og at giftstoffmålinger ligger godt under grenseverdier. Mattilsynets ledelse kan besvare påstandene faglig. Mattilsynets dokumentasjon er tilgjengelig på Mattilsynets og NIFES’ hjemmesider og på http://www.vetinst.no/».

I forhold til spørsmålet om lukkede anlegg for oppdrett av fisk, viser Eksportutvalget for fisk til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sine uttalelser 7. juni.

Les også: – Ikke teknologi for lukkede anlegg 07.06.2010