Forslag til nye kostholdsråd

Nasjonalt råd for ernæring har nå lagt fram forslag til nye kostråd.

Forslaget til kostråd er forankret i omfattende vitenskapelig dokumentasjon, om sammenhengen mellom mat og helse, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

De foreslåtte kostrådene er mer konkrete enn tidligere. En arbeidsgruppe i regi av Nasjonalt råd for ernæring har i tre år arbeidet med en grundig gjennomgang av forskningsresultater som viser sammenhenger mellom inntak av ulike matvarer og forskjellige sykdommer.

Utkast til rapport er nå ferdig og sendes ut på en kommentarrunde før Nasjonalt råd for ernæring ferdigstiller den. Deretter vil Helsedirektoratet bruke den som grunnlag for å formidle kostholdsrådene til folk flest og utvalgte grupper med spesielle kostholdsutfordringer.

– Rapporten beskriver grunnlaget for nasjonale kostråd som kan redusere risiko for kostrelaterte kroniske sykdommer. Det viktigste målet for kostrådene er at folk flest skal ha et godt grunnlag for å sette sammen et kosthold som kan forebygge kroniske sykdommer, sier professor Haakon Meyer, leder av Nasjonalt råd for ernæring.

Les også: Anbefaler mer fisk på menyen 28.04.2010

Konkrete resultater

Den nye gjennomgangen av dagens dokumentasjon viser at de kostholdsrådene som har vært gitt tidligere, har vært svært fornuftige.

– Men vi kan i dag si noe mer om hvilke mengder som anbefales av for eksempel fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt og fullkorn, påpeker professor Rune Blomhoff som har ledet ekspertgruppen. Han er leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

De 13 foreslåtte rådene er basert på en helhetlig vurdering av dokumentasjonsgrunnlaget.

Rådene er hovedsakelig utarbeidet for å forebygge kroniske sykdommer hos friske voksne. De er basert på en helhetlig vurdering som tar hensyn til mange sykdommer, matvarer, drikke og fysisk aktivitet. kostholdsrådene kan praktiseres og innpasses i et norsk kosthold på ulik måte basert på den enkeltes ønsker og valg.

Ifølge Verdens helseorganisasjon kan en betydelig del av de store kroniske folkesykdommene forebygges ved å bedre kostholdet, øke fysisk aktivitet og redusere røyking. Dette gjelder hjerte- og karsykdommer, flere kreftsykdommer, type 2-diabetes, overvekt og fedme.

Anbefaler fisk

Flere av de 13 kostrådene anbefaler fisk på menyen. Se et utdrag fra rådene her.

Kostråd 1

Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Kostråd 5

Det anbefales fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.

Kostråd 12

Kosttilskudd er unødvendig for de fleste.

  • Dersom man har et variert og sunt kosthold er kosttilskudd unødvendig for de fleste
  • For personer som ikke spiser fet fisk kan et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3-tilskudd være et alternativ for å sikre et tilstrekkelig inntak av lange flerumettede omega-3 fettsyrer (EPA, DHA). Det primære råd er imidlertid å spise fet fisk (se råd 5).

– Unikt arbeid

Kravene til vitenskapelig dokumentasjon som ligger til grunn for kostholdsråd er under utvikling internasjonalt og gjøres stadig mer presise og tydelige. Det er et grunnleggende prinsipp i alt vitenskapelig dokumentasjonsarbeid at faglige råd og anbefalinger aldri kan baseres på enkeltfunn og enkeltundersøkelser. kostholdsrådene i denne rapporten er basert på den internasjonalt anerkjente prosedyren definert av World Cancer Research Fund.

– Det er et unikt, systematisk, uavhengig og svært grundig vitenskapelig arbeid som ligger bak denne rapporten. Når den er ferdigstilt etter kommentarrunden, vil den danne et godt grunnlag for myndighetenes arbeid med kosthold og ernæring, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.