Marit Bjørgen inngår samarbeid med Eksportutvalget for fisk.
Nasjonalt råd for ernæring har nå lagt fram forslag til nye kostråd.
JAPAN: Sist fredag inviterte EFFs utsending i Japan, Hans Petter Næs, til en usedvanlig godt besøkt pressekonferanse i Osaka.
Informasjonsheftet Hav og Helse, som på en lettfattelig måte oppsummerer sammenhengen mellom sjømat og helse, gis nå ut på engelsk.
RUBIN har fått utarbeidet en ny rapport om muligheter for marine proteiner i det amerikanske helse- og ernæringsmarkedet.
Helsedirektoratet mener det er lavere risiko for hjerte- og karsykdom med fisk på menyen, og anbefaler befolkningen å bytte ut en del av kjøttet med fisk.
Daglig tilskudd av astaxanthin, pigmentet som gir laksen rosa farge, kan beskytte DNA fra skader og øke immunresponsen hos friske unge kvinner, viser ny studie.
Påstand om at vitamin D kan gi effekter som kan kobles til immunsystemet, er funnet godt nok dokumentert av EFSA.
- Jo flere omegaer som står utenom 3-tallet, jo mindre seriøst virker det, mener forsker i Nofima.
Omega-3 er sunt. Men i alle former?
Nøkkelhullsmerket er et enkelt redskap for lærere som vil gi barna kunnskap om sunn mat.
Økte nivåer av omega-3 fettsyren DHA (docosaheksaoensyre) kan redusere risikoen for dentale sykdommer, antyder en ny studie fra Japan.
Forskere ved Universitetet i California, San Francisco, har kommet frem til at omega-3 muligens forsinker aldring hos mennesker.
Bruk av omega-3-fettsyrer i forebygging av hjertesykdom omtales i det siste nummeret av Tidsskrift for Den norske legeforening.
– Statsbudsjettet inneholder tilnærmet ingen midler til å markedsføre sunn sjømat.
– Ved å tilsette vitaminer i usunn mat, fremstår den som mer sunn, og folk blir villedet til et mer usunt kosthold.
EUs organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA, har offentliggjort de første av en serie vurderinger av helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.
Sverige: Råd om sunn og klimavennlig mat kan stoppes av EU-kommisjonen, som mener at anbefalinger om å kjøpe lokal og kortreist mat, kan være i strid med prinsippet om fri flyt av varer.
Ny forskning hos NIFES viser at hydrolyserte proteiner, peptider, fra fisk kan påvirke produksjon og fordeling av gallesyrer og dermed redusere utviklingen av fedme hos rotter.
Produsentene kan selv velge om de vil merke matvarene sine med Nøkkelhullet. Dersom de gjør det, må det være i overensstemmelse med kriteriene i Nøkkelhullsforskriften.
Side 4 av 5